ČESTA PITANJA

Najčešća pitanja...

NAJČEŠĆA PITANJA

Cilj nam je ponuditi odgovore na Vaša pitanja, a sve kako bi smanjili gužvu u Službi računovodstva, naplate i AOP-a.

Gdje platiti račun bez provizije?

Bez provizije uplate možete izvršiti i na sljedeći način:

  • putem platne liste u preduzeću u kojem ste zaposleni,
  • putem trajnog naloga kod poslovne banke u kojoj imate otvoren račun,
  • putem korištenja usluga mobilnog i/ili elektronskog bankarstva u Intesa Sanpaolo banci d.d.

Ko kontroliše kvalitet vode iz vodovodnog sistema?

Sistematska(redovna) kontrola vode za piće vrši se u laboratoriju Javnog Preduzeća „Vodovod i Kanalizacija“ d.o.o. Zenica, koji na osnovu višedecenijskog iskustva i visoko obučenog kadra detaljno provodi analize. Laboratorija je verificirana od strane Ministarstva zdravstva ZE-DO kantona. Pored navedene sistematske kontrole, povremenu kontrolu vrši i Kantonalni zavod za javno zdravstvo ZE-DO kantona.

Na kojim mjestima se uzimaju uzorci vode za analizu kvaliteta?

Svakog dana u Zeničkom vodovodu pregledaju se uzorci vode sa 46 mjesta koja su programskoj šemi predviđena za kontrolu. U toku jedne godine u vodovodu se pregleda oko 6000 uzoraka. Programska šema se pravi tako da se pokrije cjelokupni vodovodni sistem, pri čemu se vodi računa da se uzimaju uzorci u blizini objekata sa velikom potrošnjom; to su škole, bolnica, centralni dio grada, cijevi glavnog vodovoda prema pojedinim naseljima itd.

Kakva je tvrdoća vode iz vodovodnog sistema?

Voda iz vodovodnog sistema je umjereno tvrda. Srednja vrijednost tvrdoće vode je 10-13 °dH (njemački stepen tvrdoće vode). PH vrijednost analiziranih uzoraka kreće se od 7,8 do 8,7 (mjera kiselosti-bazičnosti nekog rastvora).

Zašto je voda sa česme ponekad bjelkasta?

Ova pojava ne utiče na zdravstvenu ispravnost vode za piće. Voda je bjeličasta kada u nju dospije vazduh u vidu mjehurića. Koristeći stručnu terminologiju to je „dispergovan vazduh“. Mjehurići vazduha izlaze iz čaše vode za tridesetak sekundi, tako da se voda potpuno izbistri. Primjeti se da se voda „izbistrila“ od dna ka vrhu, što je potveda da mjehurići vazduha isplivavaju iz vode.

Zašto je voda ponekad zamućena i žućkasta?

Ponekad se dogodi da je voda na slavinama potrošača zamućena. Ova pojava je karakteristična za stare instalacije od pocinčanih cijevi. Talog najčešće sadrži jedinjenja željeza crvenkaste do žućkaste boje. Moguće je također da se ponekad u vodi pojavi zamućenje od taloga iz cijevi ili zemlje. Izvorska voda nije apsolutno čista, pa se vremenom u cijevima formira talog zbog čega se povremeno vrši ispiranje rezervoara i vodovodnih cijevi. Nakon ispiranja moguće je da se na kratko na slavini pojavi zamućenje. Postoji također mogućnost da nakon pucanja cijevi i kvara, u instalacije prodre zemlja. Nakon otklonjenja kvara moguće je da se nekada na slavini pojavi zamućenje. U svakom slučaju, kao posljedice naprijed navedenih situacija, mutnoća vode na slavinama ne može trajati dugo. Potrebno je pustiti da oteče voda koja se treba za kratko vrijeme potpuno izbistriti i onda je spremna za korištenje.