Izvođenje i status radova na izgradnji vodovodne linije Čajdraš – Lokvine (druga faza)

JP ViK d.o.o. Zenica obavještava javnost da se radovi na izgradnji vodovodne linije Čajdraš – Lokvine izvode u skladu sa planiranom dinamikom.

Završeno je polaganje dodatnih 400 metara, od ukupno cca.1.100 metara vodovodne linije, koliko je preostalo u drugoj fazi izgradnje.

Stanovništvo ovoga kraja, koje će izgradnjom ove vodovodne linije po prvi puta imati mogućnost priključenja na gradsku vodovodnu mrežu, sa nestrpljenjem očekuje završetak radova. Sretni su što će njihovim mukama sa svakodnevnim redukcijama vode konačno doći kraj.

“Vode nekad nemamo ni po dva, tri dana. Snalazimo se kako znamo i umijemo. Natočimo flaše, štedimo svaku kap. Ova nam je patnja svima dodijala”, kaže Nusreta Ćerim dodajući da je “zadovoljna što će njen unuk Mehmed i ostala porodica, kao i sve komšije konačno riješiti problem s vodom”.

“Prezadovoljni smo, samo nek se radi. Problemi se prevazilaze u hodu”, na pitanje o situaciji na terenu odgovorio je Sabahudin Smriko, predsjednik MZ Lokvine. Prema njegovim podacima oko 120 domaćinstava koja gravitiraju području na kojem se trenutno izvode radovi zainteresirano je da priključenjem na gradsku mrežu definitivno riješe pitanje neurednog vodosnabdijevanja sa preopterećenog izvorišta Kotlovac. “Sušni period ove godine je bio naročito težak. Svi jedva čekamo da se izgradnja nove linije završi”, dodaje g. Smriko.

Na mjestu izvođenja radova, na regionalnoj cesti Zenica – Vitez se radi uz obustave saobraćaja u jednoj saobraćajnoj traci. Saobraćaj je intenzivan jer ova cesta povezuje veliki broj naselja. Većina učesnika u saobraćaju je strpljiva.

Radovi na izgradnji nove vodovodne linije Čajdraš – Lokvine su započeli u augustu 2019. godine i realizirani su paralelno sa totalnom rekonstrukcijom regionalnog puta, koju je vodila Kantonalna direkcija za ceste Zeničko-dobojskog kantona. U prvoj fazi, koja je okončana u aprilu 2020. godine, izgrađeno je cca.1.020 metara vodovodne linije od Lokvina do Grma. Imajući u vidu brojne zahtjeve građana, te informaciju da Kantonalna direkcija za ceste uprkos najavama u 2021. godini ipak ne planira rekonstrukciju dionice regionalnog puta od raskrsnice u Čajdrašu do Grma, JP ViK d.o.o. Zenica je, nakon okončanja prve faze izgradnje, provelo sve neophodne aktivnosti i nastavilo realizaciju ovog značajnog projekta.

Projekat izgradnje vodovodne linije Čajdraš-Lokvine obuhvata izgradnju ukupno 2.200 metara nove vodovodne linije i predstavlja jedan od najvećih projekata proširenja obuhvata vodosnabdijevanja iz gradskog vodovodnog sistema. Projekat zajednički finansiraju Grad Zenica i JP ViK d.o.o. Zenica i to na način da je Grad Zenica nabavio sav potrebni materijal, a JP ViK d.o.o. izvodi sve građevinske i monterske radove. Ukupna vrijednost investicije iznosi cca. 600.000 KM.

Podsjetimo da je JP ViK d.o.o. Zenica prethodno, u okviru projekta “Vodosnabdijevanje i odvodnja otpadnih voda BiH II”, u naselju Grm uspješno okončalo projekat izgradnje kompletne sekundarne mreže. Ovaj projekat, ukupne vrijednosti cca. 370.000 KM, je obuhvatio izgradnju pumpne stanice, 1.450 metara vodovodne linije od nodularnog liva DN 100 i DN 80, te 24 vodomjerna okna. Na ovaj način su stvoreni uslovi da se na kvalitetan način trajno riješi problem vodosnabdijevanja ovog naselja, a ukupan iznos investicije iznosi oko 1.000.000,00 KM.

Kategorije