Normalizacija stanja u vodosnabdijevanju se očekuje u srijedu, 22.03.2023.

JP ViK d.o.o. Zenica obavještava javnost da je tokom jučerašnjeg dana uspješno izvršeno spajanje cjevovoda Kruščica-Zenica a nakon toga su izvedeni neophodni radovi na stabilizaciji novoizgrađenog cjevovoda. Izgrađeni su betonski ankeri te je prije puštanja cjevovoda u funkciju nužno pričekati da dođe do minimalno potrebnog povezivanja betonskog materijala kako nakon puštanja cjevovoda u funkciju ne bi došlo do nove havarije.

Zapunjavanje cjevovoda Kruščica-Zenica, koji je inače dug 21 km, započet će u srijedu ujutro, a normalizacija vodosnabdijevanja se očekuje u srijedu tokom poslijepodnevnih sati.

Radnici JP ViK d.o.o. Zenica su od momenta nastanka kvara ulagali maksimalne napore te su radeći danonoćno poduzeli sve što je bilo moguće kako bi što prije obezbijedili uredno vodosnabdijevanje za sve potrošače. Već samo stvaranje uslova za otklanjanje kvara zahtijevalo je ogromne zemljane radove na umirivanju klizišta, kao i radove na odvodnji površinskih i podzemnih voda.

Imajući u vidu da još uvijek nema nikakvog dotoka sa izvorišta Kruščica, raspoložive količine pitke vode su ograničene te su do normalizacije stanja u vodosnabdijevanju mogući povremeni prekidi u vodosnabdijevanju u pojedinim dijelovima grada. Prekid u vodosnabdijevanju za potrošače na višim spratovima u soliterima u kojima nisu u funkciji njihove interne pumpne stanice će potrajati do normalizacije stanja.

Zahvaljujemo građanima za razumijevanje i strpljenje.

Kategorije