POČELA IZGRADNJA PRVE FAZE KANALIZACIONOG KOLEKTORA DRIVUŠA-BOJIN VIR

JP ”ViK” d.o.o. Zenica obavještava javnost da je počela izgradnja prve faze kanalizacionog kolektora Drivuša – Bojin vir, na potezu od Bojinog vira do Raspotočja. U ovoj fazi će biti izgrađeno 1,7 km kanalizacionog kolektora s pripadajućim revizionim oknima, te jedna prepumpna stanica. Vrijednost navedenih radova iznosi približno 950.000 KM, a radove izvodi kompanija Mibral d.o.o. Sarajevo.

 

Izgradnja ovog kolektora je dio velikog razvojnog projekta ”Sakupljanje i tretman otpadnih voda u Zenici” koji se finansira donatorskim sredstvima Njemačke razvojne banke KfW i Švicarskog sekretarijata za ekonomske odnose SECO, uz finansijski doprinos Grada Zenice.
Kompanija Mibral d.o.o. Sarajevo je već okončala radove na izgradnji produžetka glavnog lijevoobalnog kolektora u dužini 5,2 km, a krajem godine se očekuje i početak izgradnje Postrojenja za tretman otpadnih voda, u okviru istog razvojnog projekta.

Poznato je da u području naselja Bojin vir, Raspotočje i Drivuša ne postoji izgrađena kanalizaciona mreža pa se otpadne vode, putem preliva iz septičkih jama ili manjih lokalnih sistema slijevaju u potoke, jarkove pored puteva ili u rijeku Bosnu. Uspješnom realizacijom ovog projekta će se znatno unaprijediti kvalitet života građana ovog dijela Zenice, te dodatno približiti grad Zenicu civilizacijskim normama EU.

Pored navedenog, u toku su aktivnosti na obezbjeđivanju uslova za nastavak izgradnje kanalizacionog kolektora od Raspotočja do Drivuše, čija se izgradnja očekuje u toku ove i naredne godine.

Nadamo se da radovi neće uzrokovati velike poteškoće našim sugrađanima, te da će svojim strpljenjem dati doprinos progresu našeg grada.

Kategorije