Šta za Vas znači voda? – Svjetski dan voda 2021.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 1993. godine službeno proglasila 22. mart Svjetskim danom voda. Tog dana širom svijeta posebno se skreće pažnja na probleme vezane za vodu i vodne resurse, dodatno ističe važnost slatke vode i upozorava da se čista i pitka voda ne smije uzimati zdravo za gotovo. Svjetski dan voda se svake godine obilježava uz drugi moto, a ove godine glasi:

„Vrednovanje vode – Šta za Vas znači voda?

Evropska povelja o vodi naglašava da bez vode nema života, da je ona dragocjeno dobro neophodno u svakoj ljudskoj djelatnosti i da njeni resursi nisu neiscrpni. Povelja upozorava i na to da mijenjati kvalitet vode znači ugrožavati život čovjeka i ostalih živih bića, koja od vode zavise. Ako se voda poslije upotrebe vraća u prirodnu sredinu, to ne smije biti na štetu drugih korisnika. Održavanje odgovarajućeg biljnog pokrivača, prvenstveno šumskog, od velike je važnosti za očuvanje vodenih resursa. Dobro upravljanje vodama mora se planirati i registrirati zakonom preko nadležnih institucija.

Voda je zajedničko nasljedstvo i njenu vrijednost moraju svi poznavati. Zadatak čovječanstva je da vodu racionalno koristi jer ona ne zna za granice, ona je zajednička. Možemo se smatrati sretnim što imamo neometan pristup čistoj i pitkoj vodi.

JP ViK d.o.o. Zenica je odabralo da 22. mart – Svjetski dan voda simbolično obilježava i kao Dan preduzeća naglašavajući i na taj način dragocjeni značaj vode i posvećenost održivom upravljanju sistema javnog vodosnabdijevanja. JP ViK d.o.o. Zenica se pridružuje obilježavanju Svjetskog dana voda javnim apelom da čuvamo naše izvore pitke vode, ne samo zbog zaštite okoliša, već i zbog zaštite našeg zdravlja, kao i zdravlja budućih generacija.

Kategorije