SVEČANO OTVORENA NOVA ZGRADA JP ViK d.o.o. Zenica

Gradonačelnik Zenica, g. Fuad Kasumović, ambasador SR Njemačke dr Tomas Fitschen, ambasador Švicarske g. Daniel Hunn i g. Emir Pašalić, direktor JP ViK d.o.o. Zenica su presijecanjem vrpce  i otkrivanjem natpisne ploče simbolično i zvanično stavili u funkciju novu poslovnu zgradu JP ViK d.o.o. Zenica.

Potreba za rekonstrukcijom i dogradnjom nove poslovne zgrade preduzeća osjećala se dugi niz godina, jer stara zgrada, koja je bila izgrađena prije više od 60 godina, nije zadovoljavala potrebe ni po prostoru, ni po funkcionalnosti.

Nova poslovna zgrada JP ViK d.o.o. Zenica je projektirana i izgrađena tako da se u maksimalnoj mjeri iskoristi postojeća zgrada uz potrebne izmjene i dogradnju. Stavljanjem u funkciju nove upravne zgrade stvoreni su mnogo povoljniji uslovi za poslovanje preduzeća.

Svi radnici će biti na jednom mjestu, uz funkcionalni raspored i bolju tehničku opremljenost očekuje se i veća efikasnost u radu, što je posebno značajno zbog činjenice da se preduzeće nalazi u fazi realizacije značajnih razvojnih projekata od kojih se posebno izdvaja projekat „Prikupljanje i tretman otpadnih voda u Zenici “.

Završetkom izgradnje i stavljanjem u funkciju nove poslovne zgrade je okončan veliki razvojni projekat pod nazivom „Vodosnabdijevanje i odvodnja otpadnih voda BiH II“.

Naime, nakon rješavanja administrativnih procedura, realizacija investicionih mjera programa BiH II je započela 2017. godine, a završetkom poslovne zgrade, program je u cjelosti završen.

Kroz realizaciju investicionih mjera u okviru programa BiH II je realizovano sljedeće:

 • izvršena je rekonstrukcija izvorišta, rezervoara i pumpnih stanica

 • izgrađena  su mjerna  okna s odgovarajućom mjernom opremom uvezanom u novu telemetriju koja  omogućava  potpuni nadzor nad najvažnijim parametrima vodovodnog sistema

 • izgrađeno je nekoliko kilometara novih vodovodnih linija

 • sanirana je zgrada laboratorije i filterskih postrojenja u Crkvicama

 • izgrađena je nova katodna zaštita glavnih magistralnih cjevovoda

 • zamijenjen je dio čeličnog cjevovoda Kruščica- Zenica

 • izgrađena je nova hlorinatorska stanica i novi sitem video nadzora na objektima

 • izgrađene su 2 nove pumpne stanice i 4 kišna prelejeva na glavnom obalnom kolektoru

 • izgrađena je nova kanalizaciona linija u Poslovnoj zoni zenica  I

 • nabavljena su tri kamiona, jedna radna mašina i tri caddy vozila

 • izvršeno je unapređenje sistema očitanja kroz nabavku i ugradnju nekoliko hiljada novih vodomjera i modula za daljinsko očitanje

 • realizovane su mjere institucionalnog jačanja preduzeća

 • rekonstruisana je i dograđena nova upravna zgrada preduzeća

Vrijednost projekta je iznosila cca 21.270.000 KM a sredstva su obezbijeđena iz kreditnih i grant sredstava KfW banke i grant sredstava Švicarskog sekretarijata za ekonomske poslove SECO.

Predstavnici ambasada SR Njemačke i Švicarske konfederacije su na današnjoj svečanosti izrazili punu podršku Gradu Zenica i JP ViK d.o.o. Zenica, te čestitali na uspješnoj realizaciji Projekta.

Gradonačelnik Zenica g. Fuad Kasumović je ocijenio da je JP ViK d.o.o. Zenica najbolje komunalno preduzeće u BiH, te je posebno pohvalio sve zaposlenike za angažman na otklanjanju posljedica havarije na cjevovodu Kruščica-Zenica.

Kategorije