NASTAVLJAJU SE RADOVI NA IZGRADNJI VODOVODNOG SISTEMA “PODBREŽJE”

JP ViK d.o.o. Zenica obavještava javnost da su dana 09.05.2022. godine, na lokalitetu pumpne stanice “Trokuće,” počeli radovi na izgradnji druge faze vodovodnog sistema “Podbrežje”.

Studijom izvodljivosti iz 2012. godine, koju je izradio konsultantski konzorcij Dorch/Heis, vodovodni sistem “Podbrežje” je definisan kao jedan od primarnih projekata proširenja gradske vodovodne mreže u srednjoročnom periodu. U okviru ovog vodovodnog sistema planirana je izgradnja jedne pumpne stanice i cca. 2.800 metara potisnih i distributivnih cjevovoda različitih profila. Ukupna vrijednost investicije se procjenjuje na 420.000 KM, a sve radove će finansirati JP ViK d.o.o. Zenica. Pored toga, projektovanje kao i sve građevinske i monterske radove, JP ViK d.o.o. Zenica izvodi vlastitim resursima.

U toku 2021. godine JP ViK d.o.o. Zenica je realizovalo prvu fazu izgradnje ovog vodovodnog sistema, što je podrazumijevalo polaganje cjevovoda od nodularnog liva DN 100 u ulici Marka Rajića kao i dijela cjevovoda u naselju Kondžila, kako bi se taj dio projekta okončao prije asfaltiranja navedenih ulica.
U okviru druge faze planira se izgradnja jedne pumne stanice kao i potisnog cjevovoda DN 100 u dužini od cca. 1000 metara, čime će se omogućiti snabdijevanje vodom stanovništva u gornjem dijelu naselja Podbrežje i u naselju Kondžilo.

Izgradnjom vodovodnog sistema “Podbrežje” će se kvalitetno i dugoročno riješiti pitanje snabdijevanja pitkom vodom za približno 100 domaćinstava, koja trenutno koriste vodu iz lokalnog vodovoda, te se već godinama u sušnom periodu suočavaju sa dugotrajnim redukcijama vode. Osim toga, proširenjem distributivne gradske vodovodne mreže stvoriće se uslovi za daljnji razvoj naselja Podbrežje.

Kategorije